Punts Bàsics

EL TRAQUEOSTOMA

Es l'orifici del coll per on tindrà lloc la respiració. Dins de l'orifici pot haver una cànula de plàstic o de metall que el manté obert i net. Quan finalitza la cicatrització, molts pacients no necessiten portar cànula, tot i que alguns prefereixen posar-se-la per dormir. Cada pacient laringectomitzat és diferent i el seu metge l'aconsellarà del tipus de cànula que necessita i per quant temps. Quan desperti després de la intervenció, vostè pot notar que porta una mascareta d'oxigen sobre el traqueostoma amb la finalitat de facilitar el nou tipus de respiració i proporcionar aire humit i calent. L'ambient sec de l'hospital i la producció dels seus pulmons de major quantitat de mucositat, facilita el tossir continu necessari per eliminar aquelles secrecions i evitar que es formin costres en el traqueostoma.

Serà necessari mantenir humida l'habitació per evitar aquest problema. La infermera durant els primers dies li facilitarà la retirada d'aquestes secrecions amb uns tubs d'aspiració que introduïrà pel seu traqueostoma i que vostè percebrà amb el soroll de succió característic.

COMUNICACIO

Immediatament després de la operació, disposa a la seva habitació d'un polsador per avisar a la infermera. En un principi haurà de comunicar-se mitjançant llapis i paper o a través d'algun familiar que l'acompanyi. La rehabilitació de la veu començara mes tard, quan hagi cicatritzat la ferida i la retirada del tub d'alimentació. Es convenient que tingui preparades les seves preguntes i dubtes abans de la visita mèdica, i si poden ser escrites millor.

ESTANCIA A L'HOSPITAL

Aproximadament als dos o tres dies es pot incorporar al llit, i inclús després del primer canvi de bendatges, passar del llit a una butaca. Progressivament, conforme li vagin retirant els tubs de drenatge, podrà valer-se per sí mateix i passejar per la sala. Durant els primer dies no es convenient que rebi visites pel perill a contraure infeccions, no sent molestat al trobar-se cansat.

Tot i que li serà subministrada la medicació que necessiti, vostè haurà de comunicar a les infermeres i al seu metge qualsevol molèstia o dolor que senti, ja que el personal sanitari li desitja la recuperació mes confortable i ràpida. Igualment, la família por solicitar la informació que requereixi, als metges que atenen la visita diària. Poc a poc vostè anirà acceptant la seva nova situació, pel que es important que s'interessi per les cures, neteja i manteniment del traqueostoma.

RADIOTERÀPIA

Es possible que vostè precisi després de la intervenció un tractament de radiacions sobre la zona operada, una vegada que ha tingut lloc la cicatrització completa. Altres vegades aquest tractament no es necessari, però tingui la seguretat que si precisa la seva administració es perquè varis especialistes que han estudiat el seu cas ho consideren necessari per obtenir majors garanties de curació.
Aquest tractament normalment s'administra després de l'alta hospitalària, desplaçant-vos des del seu domicili al servei corresponent. El tractament li pot provocar irritació a la gola i molèsties al coll, havent de consultar amb el metge especialista que l'atent, si nota l'aparició de ferides a la boca o coll.

TORNAR A LA VIDA NORMAL

El mes important per una persona que va a sofrir a l'hospital una laringectomia total es que la intervenció vagi amb exit i hi hagi una ràpida recuperació física. El pacient que ha estat intervingut i es trobat completament recuperat, pròxim a ser donat d'alta, ha d'estar content, tot i que per un altre costat es lògic que tingui cert temor a la vida futura. Es absurd rebutjar la seva nova situació i amargar-se en sí mateix, ja que això no du a res positiu.

Aquestes sensacions son molt comunes, s'ha d'entendre-les, i sempre que hi hagi algun dubte, solucionar-lo amb la seva família i el seu metge. Ha de pensar que gràcies a la intervenció, vostè pot seguir vivint amb la seva família i amics, podent disfrutar encara de les multiples coses que li pot oferir la vida.
Poc a poc anirà tenint lloc un ajust psicològic, sobretot quan es doni compte de que no depén dels demes, i pot cuidar-se a sí mateix, a part de poder arribar a comunicar-se amb la gent després de la rehabilitació de la veu.

Si durant el transcurs de la seva convalescència sent algun tipus de por o preocupació que l'obsessiona continuament, s'ha d'enfrontar a ella amb valentia, apuntar-la si es necessari per quan tingui la pròxima consulta amb el seu metge i mantenir la ment distreta en alguna cosa més productiva.
Despres de la operació notarà una disminució en el sentit del gust i de l'olfacte. El gust, habitualment es recupera bastant ràpid, tot i que l'olfacte tardarà mes temps en tornar a sentir-lo. Notarà al principi que no menja com abans, ho fa amb mes lentitud i necessita trossejar mes el menjar, inclús evitant alguns aliments. Eviti disminuir l'alimentació per aquests motius, simplement a l'inici els àpats han de ser menys abundants i més freqüents, fins que es vagi normalitzant totalment, cosa que aconseguirà sens dubte.

No oblidi que la seva família i amics l'estimen, desitgen estar amb vostè i constitueixen un suport fonamental per tornar a la vida normal. Els problemes de comunicació que pot sofrir al principi, el poden tornar agressiu cap als demes. Vostè i els seus tenen que ser pacients. Els que l'envolten també tenen les seves pròpies preocupacions. Amb comprensió i carinyo, comunicant a la seva família encara que sigui amb paper i llapis els seus sentiments i temors, disminuïra l'atenció i l'adaptació vindrà per si sola.

Ha d'intentar establir aviat un sistema de comunicació, ja que algunes persones acostumen a pensar que si no parla, senzillament va deixant d'existir o no pot manifestar la seva opinió. No s'ha de deprimir ni enfadar-se davant aquestes situacions, ja que aquesta classe de persona son senzillament incultes i mal educades. Molta gent realment no sap qui es un laringectomitzat i freqüenment no saben com comportar-se o reaccionar. Intenti participar en la discusió amb gestos tot i que al principi no se'l entengui, simplement per manifestar que vostè segueix estant allí i es algú amb qui es té de comptar. Procuri assimilar les decepcions amb sentit de l'humor, no s'amagui. Surti al carrer i recorri els mateixos llocs que freqüentava abans, expliqui a la gent el que es un laringectomitzat.

Vostè ha d'entendre que de igual manera que li ha suposat un important esforç tornar-se a comunicar, els que l'envolten, i sobretot aquells que viuen amb vostè, tenen també que apendre a comprener-lo. Si son persones grans, es possible que tinguin algunes dificultats d'audició, havent-se d'ajudar en la lectura dels moviments dels seus llavis. Quan vulgui comunicar quelcom o enterar-se del que li estan dient, fixi la seva atenció en els moviments dels llavis, observarà que el nivell que comprensió augmenta. No dubti, com ja li van dir, en portar sempre a sobre una llibreta i un bolígraf. Intenti escriure amb brevetat, de vegades tant sols una simple paraula per a que els demes sàpiguen que es el que volen.

Pot continuar amb les seves aficions anteriors, anar al bar, banyar-se al mar protegint el traqueostoma, viatjar emportant-se el necessari per la neteja i cura del traqueostoma. Recordi que els canvis de pressió i la sequedat de l'ambient, poden fer que sangri una mica pel traqueostoma, algo que no hauria de ser motiu d'excessiva preocupació.
Vostè pot reiniciar, una vegada recuperat, la seva antiga activitat laboral, tot i que trobarà dificultats si la seva feina exigeix esforç físic, es desenvolupa en ambient contaminat o exigeix molta comunicació. Abans de la operació, la laringe era una vàlvula que atrapava l'aire en els pulmons, fixant el tòrax per a poder per exemple, aixecar un pes del terra. Si la seva feina consistia en atendre al públic o un telèfon, ho pot seguir fent si la seva veu rehabilitada es suficientment acceptable. Existeixen molts exemples d'aquests tipus.
La gent tot i que ho faci inconscientment, es fixa molt en el moviment dels llavis durant la conversació. Alguns pacients amb baixa intensitat de la veu, poden usar un amplificador de la veu o una electrolaringe. De mateixa manera si considera que no desitja incorporar-se a cap feina, ha de sol·licitar la jubilació o incapacitat laboral a través de la informació d'un assistent social, a les unitats existents als centres hospitalaris. El seu metge li aportarà els informes que siguin precisos quan ho sol·liciti.

Freqüentment després d'una intervenció quirúrgica seria, una persona es sent insegura o poc atractiva per a la seva parella, quan vulgui reiniciar les relacions sexuals. Es normal que requreixi un temps d'adaptació.

El fet de portar un estoma (forat del traqueostoma), no l'ha de portar a rebutjar el sexe si li segueix venint de gust. Vostè segueix sent la mateixa persona tot i que hi hagi una petita modificació al seu cos, i la seva esposa o marit ha de seguir sentint el mateix que abans de la intervenció.
El mateix que a un company li pugui molestar el mal alè, la brutícia o un catarro; ha de procurar que el traqueostoma estugui net i el coll estigui perfumat. Pot seguir cobrint-se l'estoma amb un mocador si vol disminuir el soroll. Si es necessari, busqui noves posicions, abans de deixar de fer algo que l'apropi de nou a la seva parella, facilitant la comunicació, l'intercanvi de sentiments i disminuint l'estrés. Si no fos així i desitja solucionar-lo, ha de consultar abans de sofrir en silenci, amb un psicòleg que li recomanarà el seu metge otorrinolaringòleg.